Mai 2005 şi o zi ploioasă. Îmi aduc aminte perfect asta, pentru că nu aveam maşină (şi nici permis 😊) şi, deci, mă deplasam prin Bucureşti cu mijloacele de transport în comun.
Și aveam o zi plină de întâlniri și una a fost specială. Am cunoscut un om minunat, așa simțeam atunci. Și cu trecerea timpului, aveam să o descopăr pe Ela în multe alte feluri.
Astăzi, pot să spun că este un om cu o capacitate uluitoare de a se reinventa.
UN SUFLET CREATIV ȘI APARTE.
Întâlnirea cu Ela a fost la ea acasă. Era clientul companiei de asigurări pe care o reprezentam și, pentru ca rămăsese fără consultant, eu am fost alocată să gestionez contractul ei și relatia cu ea.
Știam doar că este o persoană tânără, care avusese o boală gravă și că, pentru ea, asigurarea de viață începuse deja să funcționeze, acoperind riscul de invaliditate.
Nu exista facebook sau o altă rețea de socializare, astfel încât din câteva click-uri să afli câteva detalii despre oamenii cu care te întâlnești, așa că am aflat direct de la ea cine este și ce face.
Mi-aduc aminte că am prelungit natural acea primă întâlnire care, inițial, fusese stabilită pentru o oră.
Știam că este un client căruia nu îi mai puteam vinde niciun alt beneficiu și fac această precizare doar ca să reiasă că socializarea a venit de la sine, am discutat atât de multe lucruri, impresionată fiind de povestea ei de viață și, mai ales, de cum a reușit să redevină un om perfect normal, după o intervenție chirurgicală pe creier, inițial fără șanse prea mari de reușită.
Aceste întâlniri de consultanță, mai ales cu oameni deschiși ca Ela, m-au format, mi-au dat acele contexte pe care, poate, un alt job nu ți le dă încă de la început. Cred că este și unul din darurile mele, să descopăr oamenii, să le aflu poveștile de viață și să pot să ofer soluții. Dar și unul dintre acele lucruri care mă motivează și pe care le consider valoroase, de neprețuit.
Am păstrat legătura cu ea și după ce nu i-am mai fost consultant, cu diverse ocazii. Așa am fost la curent cu ce face. Am admirat la ea întotdeauna dorința de a se dezvolta, de a se descoperi și redescoperi. Am aflat că face tot felul de cursuri de dezvoltare personală și, cel mai mult, am apreciat că a dorit să aibă o activitate, să „fie utilă”, cum zice ea.
A descoperit tehnica Oshibana – arta florilor presate și a început să dea viață unor creații spectaculoase din plante naturale presate.
Bineînțeles, a reușit să-si arate sufletul minunat prin tablourile însuflețite pe care le creează și care sunt adevărate buchete de flori nemuritoare, pentru că un tablou rezistă peste 15 ani, dacă este păstrat în conditiile potrivite. Al meu este la fel ca în prima zi și îl am de 7 ani.
Apoi, a creat agende, calendare și, cel mai recent, tablourile canvas, care sunt colorate și un motiv de bucurie de fiecare dată când le privești.
Ela este mai mult decât o supraviețuitoare, este un foarte bun ascultător și, în același timp, un om care te inspiră. Și nu când vorbește despre viața ei, ci despre viață în general. Are darul acela de a te face să crezi mai mult în tine, de a te motiva să te vezi așa cum ești și te determină să te provoci mai mult.
Fiecare întâlnire sau discuție a mea cu ea îmi arată calea, chiar dacă nu caut neaparat una. Este revelatoare! Ziceam că are acest dar, de a transmite asta. Și nu, nu e ceva ce caut în discuțiile cu ea, dar, totuși, primesc!
Sunt sigură că imediat ce te vei lăsa purtat de dialogul de mai jos și o vei descoperi pe Ela, vei simți această energie pe care o transmite.
Care sunt pasiunile tale? Cum a început cea legată de tehnica Oshibana?
Iubesc florile de când mă știu. Mă încarcă și simt nevoia să le am permanent în jurul meu. Tehnica Oshibana am descoperit-o după exercițiul medical pe care l-am traversat.
După perioada de recuperare, am simțit nevoia să îmi manifest simțul artistic într-un mod care presupunea lucru cu florile.
Tehnica japoneză, de lucru cu florile presate, a fost calea oferită de Univers ca răspuns la rugăciunile mele, de a accesa o formă prin care sufletul meu să arate ceea ce simțeam, dar nu puteam exprima în cuvinte.
Culoare, frumos și delicatețe.
Ai un om care te inspiră? Ce ai învățat de la el?
Soțul meu. Am învățat altruismul și că întotdeauna este necesar să mă bazez pe mine.
Care este cartea pe care ai citit-o și răscitit-o de nenumărate ori? De ce?
Citesc și recitesc, cărțile lui Omraan Aivanhov, fiindcă vorbește despre om și desăvârșirea sa.
Dacă ai fi o metaforă sau o vorbă de duh, ce ai fi?
Expresia cu care mă identific este: „Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat, sunt ceea ce am ales să devin„.
AŞ VREA SĂ INTRĂM ÎN DETALII DESPRE CEEA CE FACI TU CU ATÂT DE MULTĂ PASIUNE.
Realizez tablouri cu flori naturale presate, cu ajutorul tehnicii japoneze Oshibana Art.
Din respect pentru tot ceea ce este viu, pentru natură în special, japonezii au găsit un mod de a pune în valoare și a prelungi viața florilor prin realizarea de tablouri de o frumusețe și delicatete aparte.
Florile sunt presate în stare de prospețime maximă, printr-un proces de deshidratare treptată, ceea de le menține viața și culoarea pe termen lung.
Creez un produs Fine Art, ce înmagazinează multă migală, încărcătură emoțională și dăruire, cu scopul de a aduce încântare sufletului și privirii.
Știi că îți spun, aproape de fiecare dată când ne auzim, că ești o sursă de inspirație pentru mine.
În primul rând, pentru câte reușești să faci și, mai ales, pentru energia bună pe care o emani.
Știu că, în ultima vreme, ai reușit să aloci mai putin timp pasiunii tale. Eu i-aș zice chemarea ta.
Ce înseamnă, pentru tine, să lucrezi cu plantele?
Sufletul meu se vindecă și se hrănește din lucrul cu florile.
Florile înmagazinează energie solară și te ajută să intri în contact direct cu energia benefică a naturii, iar, odată realizate, lucrările poartă în ele această energie, la care se adaugă și încărcătura mea emoțională și în acest fel, cei, la care ajunge un tablou realizat de mine, simt acest rol profund terapeutic.
Ce te bucură cel mai mult la ceea ce faci?
M-a bucurat, încă de la început și de fiecare dată, că în acest fel am putut să descopăr oameni speciali, care primesc manifestarea mea artistică cu sufletul și care simt, privindu-mi lucrările, emisia fiecărui tablou.
Spune-ne cel mai fain moment din viața ta.
Sunt multe momente când viața m-a surprins plăcut, din care am înțeles că primim ceea ce oferim.
Unul care mi-a adus o bucurie enormă a fost decizia unui medic renumit din România, de a mă opera gratuit. Din cauza intervenției pe creier, pleoapa unuia dintre ochi nu se închidea singură și, datorită acestei intervenții la ochi, am reușit să am amândoi ochii funcționali 100%. Dincolo de bucuria acestui lucru, mi s-a parut un moment fain, pentru că cineva s-a gândit să dăruiască din priceperea și timpul lui doar ca să ajute.
A existat vreun moment în care ai vrut să renunți la ceea ce faci? Ce te face să mergi mai departe?
Da, au existat câteva momente în care am considerat că îmi ia mult timp, migală și solicitare această tehnică și m-am gandit să renunț.
Ceea ce m-a sustinut, de fiecare dată, este filosofia acestei arte. Cu secole în urmă, japonezii, mai cu seamă samuraii, foloseau această tehnică.
Presau petale de flori pentru a realiza mandale, fiind o modalitate de a se apropia mai mult de natură și de a învăța de la înțelepciunea ei.
Doreau să acceseze inima și mintea pentru atingerea unei stări de armonie sufletească și pentru a putea percepe valoarea mare din lucrurile mici din jur, dar importante pentru suflet, devenind mai conștienți de propria ființă.
Te gândești vreodată la viața ta peste 20 de ani? Cum arată?
Nu, nu mă gandesc. Aleg să fiu în acum.
Ce i-ai spune, azi, Elei de acum 20 de ani?
Să își asculte mereu sufletul.
Ce te inspiră si îți aduce bucurie?
Timpul petrecut cu mine, natura, liniștea. Exterioară și interioară.
Care este cea mai importantă lecție pe care ai primit-o până acum?
Că nu este important ce ai, ci pe cine ai.
Astăzi, femeile au un rol aproape egal cu al bărbaților în multe domenii. Cum vezi lucrurile peste 100 de ani? Cum ți-ar plăcea să fii?
Trăiesc în prezent. Mă pot transpune în viitor, îmi place să îmi imaginez cum se va transforma lumea. Cred că deja este foarte vizibilă egalitatea de roluri între femei și bărbați și că feminitatea este ceva ce este nevoie să rămână vizibil, să își lase amprenta în societate.
Şi, pentru că sunt sigură că ți-am atras atenția, pe Ela Sandu o găsești pe Facebook sau pe pagina ei Flori însuflețite.
Îţi multumesc că eşti aici şi citeşti acest articol!