![](https://wioletart.com/wp-content/uploads/2023/06/Irina-Coiciu-interviu-poveste-care-inspira-WioletArt-3.jpg)
Fiecare poveste are un început. Povestea noastră, a mea și a Irinei, este una care a început într-o corporație, unde rolurile noastre erau diferite, eu în vânzari, ea în zona operațională şi de coaching.
Îmi aduc aminte primele interacțiuni cu ea, în care mă întrebam cum poate să coordoneze atât de multe proiecte și atât de vaste. Îmi luam notițe ca la școală din întâlnirile cu ea, pentru că, întâmplarea a făcut să o cunosc în primele mele zile în acea companie și într-o etapă în care aveau loc foarte multe proiecte. Deci, cel mai bun moment „să învăț ”.
Uitându-mă în spate, puținele întâlniri cu Irina (pentru că la jumătatea anului următor, ea a plecat din companie) mi-au fost foarte utile în rolul pe care aveam să îl preiau la finalul acelui an.
Cum cred cu tărie că nu ne întâlnim întâmplător, mi-a fost clar, încă de atunci, că a fost și cazul nostru. Oamenii cu acest dar, de a-i inspira pe ceilalți, au ceva al lor. Sunt blânzi, senini, altruiști, veseli și foarte implicați în tot ceea ce fac. Așa este și Irina!
DEZVOLTARE PERSONALĂ ȘI PROFESIONALĂ
Dincolo de cuvintele pe care apucam să ni le spunem în acele întâlniri de la birou, asta aveam să văd la Irina. Capacitatea uluitoare de a se implica în proiecte și de a face lucrurile să se miște în direcția cea mai potrivită. Irina este pasionată de dezvoltare personală și profesională.
Și astăzi face foarte multe lucruri în același timp. Oferă consultanță, suport și coaching organizațional în zona de middle și top management pentru implementarea diverselor sisteme de management şi, totodată, dezvoltă programe de training în management, leadership, optimizări de procese şi îmbunătăţire continuă.
Este pasionată și de scris, a publicat diverse articole în site-uri de specialitate, conexe cu zona ei de expertiză, dar și pe blog-ul ei. A scris și o carte de poezii, pe care încă nu a publicat-o.
Mai și pictează din când în când (eu nu știu când!) și este pasionată de ieșirile în aer liber cu copiii, mai ales la casa de la țară, unde am înțeles eu printre cuvinte, că se simte ea 100%.
Te invit să o cunoști pe Irina, omul care pe mine m-a inspirat de la prima vedere!
Ce faci în viața de zi cu zi?
Îmi ocup timpul fiind EU :).
Sunt Irina Coiciu și mă descopăr și mă dezvolt în fiecare zi, fără să mă plictisesc.
Am multe roluri, iar acest lucru îmi place, pentru că mă simt ca un pictor care alternează și combină culorile, creând mereu ceva nou, frumos, interesant, captivant. Sunt mamă, soție, fiică, nepoată, soră, îngrijitoare de animale, gospodină, nașă, mătușă, iubitoare de natură și de frumos și lista poate continua, în mod generos, pe plan personal. Nu am o reţetă anume, dar mă bucur de fiecare combinaţie a rolurilor, zi de zi.
Iar, în plan profesional, sunt manager, trainer, coach, mentor, consultant, antreprenor, creator, și, din nou, lista poate continua cu o înlănțuire de roluri minunate.
Sumarizând, sunt EU și fac o mulțime de lucruri, sunt activă și învăț să mă adaptez zi de zi la situații, oportunități și provocări, cu deschidere, iubire și înțelepciune.
Care sunt pasiunile tale? Dar scopul tău?
Îmi place lucrul bine făcut.
Îmi place să pun în valoare tot ce am mai bun și mai frumos, pentru că eu cred că frumosul, bunătatea, iubirea și înțelepciunea devin cu atât mai bogate și mai generoase, cu cât le oferim și celorlalți din ele.
Îmi place să dansez, să pictez, să gătesc și să îmi pun în valoare feminitatea. Îmi place natura și îmi sunt dragi locurile unde am copilărit.
Îmi plac animalele și sentimentul că acestea au încredere în noi, oamenii, că suntem buni și iubitori.
Scopul meu este să ajut oamenii să devină mai buni și mai inspirați, companiile să devină mai performante și să își îmbunătățească reziliența, managerii să devină mai eficienţi.
Cum îți începi ziua? Ai un ritual pe care îl faci în fiecare dimineață?
Îmi încep ziua cu zâmbetul pe buze și cu gândul la ce activități urmează să desfășor.
Ori de câte ori am ocazia, îmi încep ziua cu o baie de soare și cu aerul proaspăt al naturii.
Și, pentru că, nu demult, am descoperit cât de importantă este puterea plantelor, în fiecare dimineață mă bucur fie de o limonadă aromată cu ghimbir sau scorțișoară, fie de un ceai din plante culese din natură. În felul acesta, am un plus de energie și vitalitate întreaga zi și mă simt mai aproape de natură, de natural, de firescul lucrurilor.
Îți mai amintești cum erau diminețile în copilăria ta?
Îmi amintesc cu drag diminețile de vară, când eram în vacanță la țară, la bunici. Soarele era sus pe cer, guguștiucii și vrăbiuţele cântau, găinile anunțau că au ouat, cocoșii cântau și ei, era atâta animație, atâta verdeață și atâtea sunete din natură, încât nu puteam începe ziua altfel decât cu bucurie, entuziasm și cu zâmbet inocent, dornic să îmi stea pe buze întreaga zi.
Atunci când eram în timpul școlii, încercam să mă trezesc cât mai de dimineață, să pot finaliza temele. Eram ca un mic titirez cu ochii pe ceas, în așa fel încât să mă încadrez cu toate activitățile de dimineață înainte de a porni spre școală.
Ce activități te umplu de energie după o zi plină?
În general, îmi incarc bateriile la final de săptămână, la țară, acolo unde am copilărit.
Retrăiesc bucurii și momente din copilărie, din vremea vacanțelor la bunici, când totul era atât de minunat!
În zilele din timpul săptămânii, indiferent câtă energie am sau câtă îmi mai doresc să am, aloc timp să discut temele pentru a doua zi cu băiețelul meu. Totodată, seara îmi încarc bateriile gătind ceva bun pentru copii.
Ai un om care te inspiră? Ce ai învățat de la el?
Ma inspiră foarte mulți oameni.
Am convingerea că nimic în viață nu este întâmplător, și, mai ales, oamenii pe care îi întâlnim. Încă de când eram copil am încercat să am cel puțin o lecție învățată sau un lucru deprins de la fiecare om din viața mea – familie, prieteni, cunoscuți dar și trecători.
- de la primul meu coach, cel mai important lucru pe care l-am învățat este că vibrația și nivelul de energie pe care îl avem este extrem de important, acesta influențând absolut totul din jurul nostru; atunci când avem o energie pozitivă, vibrantă, suntem buni și zambitori, universul ne răspunde pe toate planurile în mod similar, observând relații armonioase, proiecte îndeplinite, dorințe și visuri împlinite;
- de la ultimul meu lider şi mentor, am învățat cât de importantă este înțelepciunea în management și leadership, transpusă în planul concret prin atitudine, comportament, strategii și tactici.
Care este cartea pe care ai citit-o și răscitit-o de nenumărate ori? De ce?
În general, mă inspiră cărțile de dezvoltare personală și am o colecție întreagă la care revin ori de câte ori consider că un anumit concept, idee sau abordare mă poate ajuta.
Cartea la care mă întorc cu drag de nenumărate ori și pe care o recomand tuturor celor care doresc să facă (încă) un pas în direcția dezvoltării personale este Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale a lui J.C. Maxwell. Dar nu este singura.
Mi se pare foarte interesant faptul că, de fiecare dată cand revin la o carte, aduc perspective noi asupra lucrurilor prezentate. Descopăr mereu lucruri noi și perspective care vin să întregeasă prima imagine pe care mi-am conturat-o. Aceasta cred că este una din caracteristicile cărților care te atrag să le reiei si să le răsfoiești iar și iar.
Dacă ai fi o metaforă sau o vorbă de duh, ce ai fi?
„Esențele tari se păstrează în sticluțe mici”.
A FACE LUCRURILE CU ATÂTA CHEMARE
De fiecare dată când mă conectez cu Irina, mă simt învăluită de energia de a face lucruri, îmi transmite o parte din puterea ei interioară și „imboldurile” potrivite.
La ultima discuție, am găsit atât de multe puncte și pasiuni comune, încât cred că ar fi păcat să nu reușim să colaborăm pe unul dintre subiectele care ne leagă.
Ai un job, care e mai mult decât un job sau o pasiune. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?
Îmi amintesc cu drag că unul din training-urile la care am participat a început cu un ice-breaker, astfel „vă rog să vă scrieți numele pe name-tag, dar și un cuvânt care vă reprezintă în activitatea profesională, apoi să prezentați cuvântul colegilor de training”.
A fost un exercițiu foarte puternic pentru mine, pentru că m-a determinat, într-un timp foarte scurt, să găsesc esența aceasta și să o și expun în fata celorlalți.
Am conștientizat atunci (deși stiam și simțeam acest lucru în fiecare secundă a existenței mele) că pasiunea este cea care caracterizează de fapt tot ceea ce sunt și ce fac, atât în plan profesional, cât și în plan personal.
Sunt recunoscătoare pentru faptul că am avut ocazia să lucrez în companii și alături de oameni de la care mereu am avut câte ceva de învățat, lucru care mi-a marcat pe mai departe evoluția profesională. Fiecare job a fost pentru mine o etapă importantă din carieră, iar la fiecare astfel de pas, important în parcursul meu profesional, m-am lăsat condusă de intuiție, dincolo de argumentele raționale.
Am acumulat un bagaj important de cunoștințe și experiențe și sunt onorată și recunoscătoare pentru faptul că pe toate acestea am ocazia minunată de a le oferi mai departe, prin programele la care lucrez, în calitate de manager, coordonator, consultant, trainer, coach, mentor.
Ce te bucură cel mai mult la ceea ce faci?
Cel mai mult mă bucură atunci când observ recunoștința şi mulțumirea din ochii oamenilor pe care i-am ajutat – manageri, lideri de top și din top management, coordonatori de echipe, specialiști sau tineri la început de drum. Este acea mulțumire pe care nu o poți exprima în cuvinte, dar o poți simți dincolo de acestea.
Spune-ne cel mai fain moment din cariera ta. Sau, dacă e diferit, altul din viața ta.
Am avut multe momente faine în carieră. M-am bucurat la fiecare moment în care am mai facut un pas în evoluția mea profesională.
A fost foarte fain când am preluat coordonarea echipei de coaching organizațional la nivelul companiei, și, practic, am avut o responsabilitate imensă: pe de o parte eram mentor și lider pentru echipa de coachi și specialiști în îmbunătățire continuă, iar, pe de altă parte, lucram cu câteva zeci de manageri în programe de implementare a sistemului de management, pentru a aduce eficientizare, îmbunătățire continuă, performanță la nivelul echipelor, dar și, agregat, la nivelul companiei.
A existat vreun moment în care ai vrut să renunți la ceea ce faci? Ce te-a făcut să mergi mai departe?
Atunci când sunt perioade dificile, mă ghidează intuiția către cea mai bună direcție sau decizie.
Nu îmi place să renunț, o fac doar atunci când toate calculele, dar și intuiția îmi oferă răspuns negativ.
Te gândești vreodată la viața ta peste 20 de ani? Cum arată?
Peste 20 de ani îmi doresc să pot ofer, în continuare, tot ce am mai bun, celor din jurul meu și să regăsesc la copiii mei cele mai frumoase valori și trăsături pe care în copilărie le sădim.
Ce i-ai spune, azi, Irinei de acum 20 de ani?
”Draga mea, esti minunată! Ești pe un drum minunat, felicitări! Bucură-te de parcurs și sărbătorește reușitele!
Amintește-ți, mereu, că zâmbetul, bunătatea, vorba bună, oamenii și relatiile cu aceștia te vor ajuta în tot ceea ce faci!”
Faci foarte multe lucruri zi de zi. Cum găsești timp pentru tine? Dar motivația de unde vine?
O bună organizare face minuni – adică reușesc să găsesc timp pentru toate, în funcție de cum le prioritizez. Timp este, prioritizarea este esențială :). Cu toate acestea, ca foarte multe mame, obișnuiesc să pun în prim plan copiii, activitățile de familie și abia apoi să găsesc timp și pentru mine :).
Îmi place să cred că motivația autentică vine din interior. Pentru mine, dintotdeauna, a fost așa și cred cu tărie că atunci când îți cunoști valorile, lucrurile care îți plac și sensul/ valoarea pe care vrei să o aduci în lume, dacă activitățile și obiectivele tale sunt în acord cu acestea, motivația vine de la sine. Uneori ajută și câte un imbold din exterior, însă motivația adevărată este cea pe care o simți din interior.
Ce te inspiră si îți aduce bucurie?
Mă bucur să fiu cât de mult pot în locurile în care am copilărit, iar apropierea de natură mă bucură, mă relaxează și mă umple de energie în același timp.
Mă inspiră oamenii care dau dovada de bunătate și înțelepciune, dar și oamenii care au ceva de oferit lumii fără să se laude prea tare :).
Care este cea mai importantă lecție pe care ai primit-o până acum?
În fiecare dintre noi există un potențial imens și resursele necesare pentru a avea succes!
Uneori, pentru a accesa unele dintre aceste resurse, ai nevoie să descoperi la cine se află cheia, pentru a ști pe cine să rogi să te învețe să o obții și apoi să o folosești.
Astăzi, femeile au un rol aproape egal cu al bărbaților în multe domenii? Cum vezi lucrurile peste 100 de ani? Cum ți-ar plăcea să fii?
Se întâmplă destul de multe lucruri într-un secol și sunt mai multe generații implicate.
Peste 100 de ani va fi vremea strănepoților și a stră-stră-nepoților să fie în floarea varstei.
Având în vedere avansul tehnologiei și al inteligenței artificiale din ultima perioadă, ma aștept ca în următorii ani și in următoarele decenii, oamenii să se întoarcă mai mult către natural, către sine, către emoții și sentimente, să aprecieze mai mult creativitatea și lucrurile naturale. Deja vedem tendințe în această direcție, dar și voci care susțin această întoarcere. Desigur, nu este vorba despre regres, ci despre o evoluție, ca pe o spirală ascendenta, în care valențele sunt altele, iar lecțiile învățate sunt foarte valoroase.
Mă aștept ca, din această perspectivă, rolul femeii să fie unul extrem de important, pentru că toate acestea enumerate sunt strâns corelate cu energia feminină.
Mi-ar plăcea ca feminitatea să își reia locul în viețile oamenilor în locul vulgarității, iar simplitatea și decența să fie puse în valoare de următoarele generații precum niște diamante.
Cred, totodată, în echilibrul dintre energia feminina și cea masculină, în toate, și îmi doresc ca în perioada următoare înțelepciunea oamenilor să conducă în direcția echilibrului.
Şi, pentru că sunt sigură că ți-am atras atenția, pe Irina o găsești pe LinkedIn, sau, direct, pe www.irinacoiciu.ro
Pentru că a constatat că cele mai mari provocări ale liderilor sunt legate, într-un fel sau altul, de lucrul cu oamenii, Irina lansează primul curs experiențial pentru manageri şi lideri la toate nivelurile, SMART Management – Focus on People.
Doreşte să-i ajute pe aceştia să implementeze un sistem de management prin care să atingă un maxim de performanţă cu echipa pe care o au în subordine.
Mai multe detalii găsești aici.
Îţi multumesc că eşti aici şi citeşti acest articol!